Aetos - logo

Контакти:

Бончо Бончев
гр. Стара Загора
00359/ 877 707122

boncho65@abv.bg
aetos_2006@abv.bg
Skype: bon4obon

Как да добавим гръцки език към езиците за въвеждане от клавиатурата.

1.Отваряме Контрол панел от Старт меню и избираме Часовник език и регион.

2. От Регион и език избираме Промяна на клавиатури или други методи на въвеждане.

3. В отворилия се диалогов прозорец избираме раздела Клавиатури и езици и натискаме бутона Смяна на клавиатурите.

4. В следващия диалогов прозорец са ни показани всички инсталирани езици за клавиатурата. За да добавим нов език натискаме бутона Добавяне.

5. В списъка с езици за въвеждане намираме Гръцки и маркираме квадратчето пред него за да го изберем. След това натискаме бутона ОК.

На останалите два отворени диалогови прозорци също даваме ОК. В противен случай промените няма да бъдат запазени!

Ако всичко е наред, когато щракнем върху бутона за смяна на езиците в долния десен ъгъл на екрана, ще видим гръцки език като опция за въвеждане. Ако го няма повтаряме всичко отначало, но по-внимателно.

По същия начин се премахват езици, като на стъпка 4, вместо Добавяне натискаме бутона Премахни.

Кратък път към настройките за добавяне на език за въвеждане.

Съществува и по-лесен начин за достигане на настройките за добавяне и премахване на езици. Кликваме с десен бутон на мишката върху Езиковата лента в долния десен ъгъл на екрана. От показалите се опции избираме Настройки.

Това ни отвежда директно до диалоговия прозорец Текстови услуги и езици за въвеждане. Тук правим желаните промени и натискаме ОК.

Използване на Гръцката клавиатура.

След като успешно сте добавили Гръцки език към клавиатурата, остава да свикнете с разположението на специфичните гръцки букви, които не отговарят фонетично на съответните английски букви. Трябва да научите и начина за въвеждане на ударени гласни и двугласни или гласни с трема .

Като начало, може да си разпечатате изображение на гръцката клавиатура и да го държите на бюрото си докато запомните разположението на буквите.

Таблица с комбинациите от бутони за отбелязване на диакритичните знаци (ударение, трема, както и трема с ударение) върху гласните букви.